Handla med värdepapper

Att tjäna sig en extra hacka kan ibland kännas lite komplicerat. Det kan också vara svårt att hinna med något annat än det “vanliga” arbetet från åtta till fem. Dock finns det möjligheter till investering som inte behöver ta så mycket tid i anspråk, bl.a. att handla med någon form av värdepapper. Här nedan ska vi titta på vad värdepapper är för något och ge några tips.

Skulle du ha något av värde hemma som du vill bli av med, där du exempelvis kan sälja diamanter eller guld, är förstås det här något som åtminstone kortsiktigt ger dig ett skönt tillskott i kassan. Det är många som har skrivbordsguld skramlandes i diverse lådor där hemma utan att ens ha reflekterat över det. Saknar du något värdefullt att sälja kan det förstås bli aktuellt med någon form av lån om du skulle behöva pengar. Söker du dock något som på sikt ger avkastning och en chans att med jämna mellanrum kunna ge dig extra pengar, kan handlande med värdepapper vara en intressant väg att gå.

Värdepapper är egentligen ett samlingsbegrepp för flera saker där aktier, obligationer, fonder etc. ingår. Du som vill investera ska vara noga med att inte “samla alla ägg i en korg”, som det heter. Det är med andra ord viktigt att sprida riskerna genom att inte investera alla pengar på en och samma plats. Många ser därför till att ordna en fungerande mix av just aktier, fonder, obligationer med mera och är sedan lyhörda för hur marknaden utvecklas under tiden. Det gäller nämligen att hänga med i svängarna för att både köpa och sälja i rätt tid.

Tajmingen är förstås svår; när ska du egentligen sälja en aktie som du köpt? Ett tips är att köpa aktien till ett visst pris och sedan vänta med att sälja den tills dess att den kommit upp i ett värde som du från början bestämt. Det här kan förslagsvis vara en procentuell ökning av inköpsvärdet. Få inte kalla fötter och sälj dina aktier i panik innan dess att den värdeökningen skett! På så sätt kan du ha koll på din aktiehandel och arbeta enligt en röd tråd.

Ytterligare ett tips är att studera hur börsen utvecklar sig – och gärna dagligen. Det finns de som inte gör något annat än att följa trenderna på börsen, där de köper och säljer enligt ett visst mönster. Kanske har du inte riktigt den tid som krävs för att sitta framför datorn hela dagarna, men det är ingen dum idé att ägna en viss tid varje dag åt att se vad som hänt på börsen under dagen. Till att börja med kan du med fördel följa några få bolag på börsen; annars riskerar det att bli alldeles för mycket information att hålla reda på.

originmag