Köpa och sälja aktier – hur gör man?

Det första du måste göra om du vill börja handla med aktier och värdepapper är att anmäla dig till en aktiemäklares hemsida och öppna ett konto där. Man kan även göra det hos sin ordinarie bank, men de flesta tycker nog att det är enklare och billigare att starta ett konto hos någon internetbank som exempelvis Avanza eller Nordnet, där man sköter sin aktiehandel och håller den separerad från sitt lönekonto. Att starta ett konto kostar ingenting och det är en förutsättning för att kunna börja handla med aktier och andra värdepapper.

 

Jag har startat ett konto – vad gör jag nu?
Det finns flera olika sorters konton, men låt oss för enkelhetens skull anta att du startat ett värdepapperskonto. Kanske har du surfat runt, läst på om olika företag och om utvecklingen på börsen och till sist fastnat för ett företag du vill investera i och därmed en aktie du skulle vilja köpa.

Ditt första beslut blir hur mycket pengar du ska använda för att investera. Är det din första investering vill du förmodligen börja ganska smått, men det är viktigt att inte handla med allt för små summor. Vid varje transaktion tar nämligen banken ut en avgift som kallas courtage. Handlar man med för små summor så riskerar du att vinsterna äts upp av courtagen.

 

Att genomföra ett köp
När du väl bestämt dig så lägger du in en köporder. Där anger du vilket pris du är beredd att betala per aktie samt hur många du vill köpa. När köpet väl ska genomföras så sker i praktiken en sorts budgivning mellan ett antal olika aktiemäklare, där köpare och säljare matchas ihop digitalt utifrån önskad sök- respektive säljkurs. När sedan köpet är genomfört så är det egentligen bara att luta sig tillbaka och följa börsutvecklingen. I aktiesammanhang är tålamod verkligen en dygd. När du sedan vill sälja går det till på precis samma sätt som vid ett köp, men du lägger in en säljorder istället där du anger hur många aktier du vill sälja samt till vilket pris. Alla som handlar med aktier har sina egna idéer och strategier och det är bara du som vet hur just du vill lägga upp dina affärer på börsen.

Köpa och sälja aktier - hur gör man 2

originmag