Så sänker du dina kostnader när du handlar med aktier

Om man vill bli rik så gäller det inte bara att tjäna mycket pengar, utan även att hålla nere sina kostnader. Detsamma gäller när det kommer till handel med aktier. Det finns mycket att tjäna på att minimera de utgifter man har i form av olika avgifter och courtage. Det finns olika kostnader i samband med aktiehandel, dels skatter som ska betalas till staten, dels avgifter till den aktiemäklare eller bank som du sköter dina affärer hos. Bägge dessa kostnader går att styra och om du lyckas hålla koll på utgifterna så kommer det i längden att öka din vinst påtagligt. Små utgifter blir snabbt till stora summor. För gärna noggrann bok över dina affärer. Då kommer du snart att notera att de små siffrorna med tiden blir stora.

 

 

Kapitalförsäkringar istället för värdepapperskonto
Tidigare hade de flesta privatpersoner som handlade med aktier ett värdepapperskonto som man skötte sina affärer via. Men idag har det kommit flera nya sparformer för småsparare som medför en lägre skatt. En sådan sparform är t.ex. kapitalförsäkringar, där skatten beräknas på ditt totala innehav en gång i kvartalet. Det finns nu även en sparform som kallas för investeringssparkonto, som beskattas på ett liknande, fördelaktigt sätt. Med ett investeringssparkonto har du även möjligheten att vara ägare till bolaget.

 

Minska dina avgifter
Det finns i huvudsak två olika sätt att minska avgifterna vid aktiehandel. Det ena är att försöka hitta en bank med så låg courtage-avgift som möjligt. Courtaget kan tyckas ganska lågt överallt när man startar, det handlar ju inte om stora summor vid varje transaktion. Men de adderas snabbt till stora summor och det är definitivt mödan värt att hitta de lägsta. Det andra sättet är att alltid betala det absolut lägst möjliga priset för den aktie du vill köpa. Detta kan du uppnå genom att lägga köporder av typen ”skambud”, som ligger en bit under den gängse säljkursen. Detta gör man med förhoppningen att i alla fall någon kan tänka sig att sälja till det egentligen lite för låga priset och faktum är att så ofta är fallet.

Så sänker du dina kostnader när du handlar med aktier 1

originmag