Skapa aktiebolag i Sverige

Har du nån gång funderat på att starta eget bolag? Det kanske låter krångligt, men processen är enklare än vad du kan bli ledd till att tro. Ska man starta bolag finns det en hel del att tänka på innan man fyller i ansökan, så det är bra att ta en stund för sig själv och tänka igenom det innan. Man kan vara enskild ägare eller dela ansvaret med andra, som då blir delägare i aktiebolaget. Aktieägarna kallas för bolagsstämma, och bolagsstämman är de som gemensamt tar beslut om vilka som ska sitta med i styrelsen som kommer att företräda bolaget.

Hur går det till?

Som alla moderna bolag kommer du att göra det mesta jobbet från datorn. En bra grund är att se till att dina uppgifter och nätverk är skyddade från intrång, och det kan du få hjälp med på holmsecurity.se. När du bestämt huruvida du själv kommer stå som ensam ägare eller inte, så är det dags att skicka in ansökan. Du skickar in ansökan om att starta aktiebolag till Bolagsverket, och de ger dig sen ett beslut. Oftast är det inga som helst problem – men har du ett skuldsaldo hos Kronofogden kan det bli svårt, så se till att ha det fritt från anmärkningar. Startar du ett privat aktiebolag så behöver ha ett aktiekapital på minst 50.000 kr. Om du är en nybörjare så betyder detta enkelt förklarat att bolaget måste ha minst 50.000 i resurser för att få tillåtelse att registrera sig som AB. Är det däremot ett publikt aktiebolag så behöver kapitalet vara mycket större, minsta kapital är då 500.000 kr. Ingenting för en nybörjare, med andra ord.

Vad är skillnaden mellan enskild firma och ett aktiebolag?

Du kanske funderar på vad skillnaden egentligen är mellan ett AB, aktiebolag, och ett ””vanligt”” företag? Jo, så här ligger det till. Ett vanligt företag, enskild firma, du behöver inget startkapital för att registreras, men då är också ägaren eller ägarna själva skyldiga att hantera eventuella skulder. Detta är eftersom att en enskild näringsidkare fortfarande ses som privatperson, och inte har någon juridisk roll. Alltså är han eller hon själv ansvarig för eventuella skulder och förluster, och dessutom finns inget stopp på hur mycket skuld man kan försätta sig i. Med ett aktiebolag så blir varken du eller eventuella delägare skyldiga till att privat behöva betala en skuld, eftersom att ett aktiebolag räknas som en juridisk person. Du kan inte heller förlora mer än det du satsat – kapitalet – och därför är det mer fördelaktigt att starta aktiebolag än att starta enskild firma, trots att det är lite mer jobb i början och lite mer avancerade procedurer att följa. I slutändan kan det därför löna sig mer med ett AB, eftersom du kan vara säker på att inte förlora mer pengar än det du från början satsat.