Aktiespar

Aktiespar

Att lägga allt eller vissa delar av sitt pensionssparande i aktier och aktiefonder har blivit mer och mer vanligt. Det kommer även då och då upp artiklar som uppmanar oss att sluta pensionsspara på ett traditionellt sätt. Det är fortfarande en mer riskabel investering än vanligt pensionssparande. Det är dock som en tveeggad kniv eftersom vinsten över lag är betydligt större med aktier och aktiefonder.

 

Vad är en aktiefond?
Aktiefonder består till största delen av aktier. En aktie kan jämföras med en ägarandel i ett företag. Det som bestämmer aktiens värde är marknadens tillit till hur företaget kommer att lyckas i framtiden. När marknaden tror på företaget och dess idéer eller produkter stiger kursen och aktiens värde ökar och vise versa. Detta är anledningen till att aktier är en både mer lönsam, men också mer riskfylld sparmetod.

 

Hur ska jag välja aktiefond?
En grundregel är att ju mer specificerad aktiefond är, desto högre är risken. Om fonden är en global fond och innehåller aktier från flera länder är risken mindre. Om de flesta aktierna gäller ett land, en region eller en bransch är risken betydligt större. Detta eftersom naturkatastrofer, ekonomin i landet och så vidare kommer påverka hela fonden kraftigt.

 

Snabbt växande aktiemarknader är Östeuropa och Sydafrika eftersom denna marknad fortfarande håller på att byggas upp. Den Nordamerikanska och Västeuropeiska marknaden är betydligt mer stabil. Aktierna är för visso dyrare, men har mindre risk för att sjunka kraftigt.

 

Varje fond har minst 16 aktier och olika inriktningar
För att sprida riskerna så mycket som möjligt innehåller varje aktiefond minst 16 olika aktier. Detta för att man inte ska vara beroende av utvecklingen inom ett och samma företag.

 
Pensionsmyndigheten har delat upp aktiefonderna i fyra olika kategorier: Sverigefonder, regionala fonder, länderfonder och branschfonder. Inom varje fond så finns en mer detaljerad indelning.

 

Svårt att sätta dig in i aktier?
Aktier är ett komplext ämne så det är därför aldrig fel att ta hjälp av dem som verkligen är insatta i ämnet. Det är ändå pengar som man vill kunna leva gott på i framtiden som står på spel, och då vill man göra så få misstag som möjligt. Därför är det ett bra val att ta hjälp av sin bank eller ekonomiska jurister och rådgivare som till exempel Solidar pension. Genom att bolla idéer och få mer kunskap om aktier och aktiesparande så är möjligheten betydigt större att du kommer få ut mer av din pension på ålderns höst.

Aktiespar 22

Så sänker du dina kostnader när du handlar med aktier

Så sänker du dina kostnader när du handlar med aktier

Om man vill bli rik så gäller det inte bara att tjäna mycket pengar, utan även att hålla nere sina kostnader. Detsamma gäller när det kommer till handel med aktier. Det finns mycket att tjäna på att minimera de utgifter man har i form av olika avgifter och courtage. Det finns olika kostnader i samband med aktiehandel, dels skatter som ska betalas till staten, dels avgifter till den aktiemäklare eller bank som du sköter dina affärer hos. Bägge dessa kostnader går att styra och om du lyckas hålla koll på utgifterna så kommer det i längden att öka din vinst påtagligt. Små utgifter blir snabbt till stora summor. För gärna noggrann bok över dina affärer. Då kommer du snart att notera att de små siffrorna med tiden blir stora.

 

 

Kapitalförsäkringar istället för värdepapperskonto
Tidigare hade de flesta privatpersoner som handlade med aktier ett värdepapperskonto som man skötte sina affärer via. Men idag har det kommit flera nya sparformer för småsparare som medför en lägre skatt. En sådan sparform är t.ex. kapitalförsäkringar, där skatten beräknas på ditt totala innehav en gång i kvartalet. Det finns nu även en sparform som kallas för investeringssparkonto, som beskattas på ett liknande, fördelaktigt sätt. Med ett investeringssparkonto har du även möjligheten att vara ägare till bolaget.

 

Minska dina avgifter
Det finns i huvudsak två olika sätt att minska avgifterna vid aktiehandel. Det ena är att försöka hitta en bank med så låg courtage-avgift som möjligt. Courtaget kan tyckas ganska lågt överallt när man startar, det handlar ju inte om stora summor vid varje transaktion. Men de adderas snabbt till stora summor och det är definitivt mödan värt att hitta de lägsta. Det andra sättet är att alltid betala det absolut lägst möjliga priset för den aktie du vill köpa. Detta kan du uppnå genom att lägga köporder av typen ”skambud”, som ligger en bit under den gängse säljkursen. Detta gör man med förhoppningen att i alla fall någon kan tänka sig att sälja till det egentligen lite för låga priset och faktum är att så ofta är fallet.

Så sänker du dina kostnader när du handlar med aktier 1

Köpa och sälja aktier – hur gör man?

Köpa och sälja aktier – hur gör man?

Det första du måste göra om du vill börja handla med aktier och värdepapper är att anmäla dig till en aktiemäklares hemsida och öppna ett konto där. Man kan även göra det hos sin ordinarie bank, men de flesta tycker nog att det är enklare och billigare att starta ett konto hos någon internetbank som exempelvis Avanza eller Nordnet, där man sköter sin aktiehandel och håller den separerad från sitt lönekonto. Att starta ett konto kostar ingenting och det är en förutsättning för att kunna börja handla med aktier och andra värdepapper.

 

Jag har startat ett konto – vad gör jag nu?
Det finns flera olika sorters konton, men låt oss för enkelhetens skull anta att du startat ett värdepapperskonto. Kanske har du surfat runt, läst på om olika företag och om utvecklingen på börsen och till sist fastnat för ett företag du vill investera i och därmed en aktie du skulle vilja köpa.

Ditt första beslut blir hur mycket pengar du ska använda för att investera. Är det din första investering vill du förmodligen börja ganska smått, men det är viktigt att inte handla med allt för små summor. Vid varje transaktion tar nämligen banken ut en avgift som kallas courtage. Handlar man med för små summor så riskerar du att vinsterna äts upp av courtagen.

 

Att genomföra ett köp
När du väl bestämt dig så lägger du in en köporder. Där anger du vilket pris du är beredd att betala per aktie samt hur många du vill köpa. När köpet väl ska genomföras så sker i praktiken en sorts budgivning mellan ett antal olika aktiemäklare, där köpare och säljare matchas ihop digitalt utifrån önskad sök- respektive säljkurs. När sedan köpet är genomfört så är det egentligen bara att luta sig tillbaka och följa börsutvecklingen. I aktiesammanhang är tålamod verkligen en dygd. När du sedan vill sälja går det till på precis samma sätt som vid ett köp, men du lägger in en säljorder istället där du anger hur många aktier du vill sälja samt till vilket pris. Alla som handlar med aktier har sina egna idéer och strategier och det är bara du som vet hur just du vill lägga upp dina affärer på börsen.

Köpa och sälja aktier - hur gör man 2

Att investera i aktier

Att investera i aktier

Aktier är andelar i ett aktiebolag. Värdet på en aktie beror på bolagets lönsamhet och aktiekapital måste därför alltid betraktas som riskkapital. Det innebär att värdet på de aktier man köpt både kan stiga och sjunka. Aktiemarknaden är en turbulent handelsplats och för dem som vågar ta risker och som skaffar sig kunskap kan det finnas stora pengar att tjäna. Men när man handlar med aktier finns inga garantier. En bra regel att hålla sig till är därför att endast handla med aktier för pengar man kan avvara på lång sikt och som man har råd att förlora. De flesta avråder av samma anledning från att investera lånade pengar i aktier – risken finns alltid att ditt aktiekapital tappar allt sitt värde och då står du kvar med ingenting annat än en obetald skuld.

 

Att investera i Start up-bolag
Har man lite pengar över som man vill investera i något så behöver man inte just köpa aktier på börsen. Det finns andra former av investeringar, som värdepapper, guld, konst eller fastigheter. Eller så kan man välja att investera i så kallade Startup-bolag som exempelvis Eventlogic. Det är dock viktigt att komma ihåg att risken är högre när man satsar pengar i startup-projekt än när man investerar i börsnoterade bolag. Å andra sidan kan avkastningen vara väldigt god om allt går bra.

 

Långsiktighet är A och O
När man handlar med aktier är det för de flesta bäst att tänka långsiktigt. Visst kan man göra snabba klipp på börsen, men det kräver dels att man ständigt är alert och beredd att göra affärer, dels att man handlar med förhållandevis stora summor och aktieposter. Gör man inte det riskerar nämligen vinsterna att ätas upp av alla courtage och avgifter som följer med varje ny transaktion. Investerar man däremot på lite längre sikt är det också lättare att ha is i magen och rida ut stormar och svackor. Det är aldrig bra att plötsligt tvingas sälja sina aktier för att man behöver pengarna, istället för att sälja vid exakt rätt tillfälle för att kursen gått upp.

200275050-001